Studenten van het MBO College Hilversum/media studies onderzoeken de mogelijkheden tot het vertellen van immersieve verhalen via de geboden techniek van de Mediaplein Mobiel. Een nieuwe generatie media- en av-makers én verhalenvertellers wordt zo uitgedaagd om vernieuwende producties te maken voor dit mini-media-museum vol digitale schermen en media-technologieën. In Januari en februari wordt er gewerkt aan de producties en de eindproducten van de studenten zijn vanaf begin april tot 1 juli te zien in de Mediaplein Mobiel op het plein voor Beeld & Geluid.
De Mediaplein Mobiel is in 2024 gestart als een project van Stichting Mediaplein waarin het 600-jarig bestaan van Hilversum werd gevierd met de bewoners via het vertellen van hun verhalen op een compleet vernieuwende manier. De Mediaplein Mobiel is een XXL-versie van een kijkdoos: een ‘mini-media-museum’. Deelnemers konden hun gemaakte kijkdozen scannen, waarna deze levensgroot in de Mediaplein Mobiel te zien waren, inclusief audio-toelichtingen, bewegend beeld en andere geluiden.
Over Stichting Mediaplein
Stichting Mediaplein is een samenwerking tussen Beeld & Geluid, Museum Hilversum en Bibliotheek Hilversum. Zij stelt zich ten doel om ‘Hilversum Mediastad’ voor alle Hilversummers beleefbaar te maken op en rond de nieuwe Kerkbrink (verbouwing 2025), en in de nieuwe Bibliotheek (opening Q1 2026). Door de stichting wordt geprogrammeerd binnen vier hoofdlijnen:
● Aantrekkelijke Binnenstad
● Hilversum Mediastad
● Media van morgen
● Publiek en de media
Programmering
In 2025 wordt de Kerkbrink opnieuw ingericht en vanaf 2026 zullen naast het Museum Hilversum, het collectiegebouw van Beeld & Geluid, ook de nieuwe bibliotheek aan de Kerkbrink opengaan. Onder de stichting kunnen activiteiten georganiseerd worden die buiten de directe programma’s van de instellingen vallen. Namelijk, het bieden van een platform voor verschillende vormen van media (kunst en cultuur) in de openbare ruimte van de Kerkbrink en de binnenruimten die door de instellingen ter beschikking worden gesteld. Zoals LAB Mediaplein en STUDIO Mediaplein in de nieuwe bibliotheek. Het gaat bijvoorbeeld om presentaties in de (semi-) openbare ruimte van het plein; media tentoonstellingen (foto, muziek, literatuur, podcast, etc) optredens (spoken word, interactieve performances, etc,) mediakunstwerken (projectie, lichtkunst, audiowerken etc) en het zicht- en beleefbaar maken van innovatieve VR, XR en AI projecten. Dit alles moet bijdragen aan die vier genoemde doelstellingen en gebeurt in nauwe samenwerking met andere partijen uit de stad; sociaal werk, onderwijs, mediaredacties en andere culturele organisaties.