Over LAB

LAB Mediaplein maakt je wijzer over de invloed van media op je dagelijks leven. In LAB Mediaplein kun je vooral doen en ervaren: het inspireert je om je te uiten, te ontwikkelen en te verbinden met anderen.

LAB Mediaplein brengt media naar jou toe

Wist je dat Hilversum één van de vijf hotspots is voor media in Europa? Hier bruist het van de creativiteit, vooral op het Media Park. Helaas blijft deze bruisende wereld vaak nog buiten het zicht van Hilversummers en het grote publiek. Maar wij brengen daar verandering in. LAB Mediaplein brengt media, vanuit het hart van Hilversum, rechtstreeks naar jou toe. 

Ontdek, beleef en creëer

Onze missie is eenvoudig: wij willen iedereen de kans geven om media te ervaren, te beleven én zelf te maken. Met een gevarieerde en vernieuwende programmering die voor iedereen toegankelijk is. LAB Mediaplein is dé broedplaats waar creativiteit en media samenkomen.

Onze ambities realiseren

Om onze ambities waar te maken, bundelen we onze krachten. We versterken en vernieuwen onze programmering door samen te werken met verschillende partners. Ons streven is om een breed en inclusief bereik te creëren, met speciale aandacht voor jongeren en ouderen. We willen dat iedereen media begrijpt en bewoners zelf media kunnen maken. En niet te vergeten, we willen het maakproces zichtbaar maken; Hilversum is dé plek waar verhalen tot leven komen.

LAB Mediaplein

In ons laboratorium (LAB) aan de Gooische Brink experimenteren en ontwikkelen we nieuwe projecten voor het Mediaplein. Afgelopen jaar hebben we onder andere de talkshow LAB Mediaplein Talks in samenwerking met NH Media opgenomen. Misschien ken je ons ook van evenementen, zoals de rollerdisco en de VR-bioscoop tijdens Open35 of de Retro Radio Studio tijdens Dutch Media Week.

Wij stimuleren innovatieve ideeën en organiseren diverse activiteiten voor jong en oud in Hilversum. Of het nu binnen de muren van ons pand is of buiten op de Kerkbrink, we brengen inwoners, organisaties en bedrijven samen. Ons doel: een plek creëren waar iedereen gemakkelijk toegang heeft tot media en zo de kloof tussen mensen en media verkleinen. Of je nu een doorgewinterde mediamaker bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden die media te bieden heeft, bij LAB Mediaplein ben je aan het juiste adres.

Het LAB Mediaplein bevindt zich nu tijdelijk  in het voormalige H&M pand in de Gooische Brink. In 2025 krijgen we een vaste plek in de nieuwe bibliotheek en wordt het een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen om alle aspecten van media te ontdekken, hun passie voor media te delen en samen te werken aan spannende nieuwe publieksprojecten.

LAB Mediaplein is een initiatief van Bibliotheek Hilversum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Museum Hilversum. Op dit moment werkt LAB Mediaplein al samen met de Gemeente Hilversum, MBO College Hilversum, NH Media en NH Gooi, Hogeschool Utrecht, Dutch Media Week, ID Bedrijfsmakelaars en E.CP. Met veel andere organisaties worden gesprekken gevoerd over samenwerking.