HKU aan de slag met escape koffer  

Ontsnap aan een wirwar van woorden, letters en cijfers  die je niet begrijpt en ontdek hoe de wereld is als je niet goed kan lezen en schrijven. HKU studenten gaan de – door de Stichting Lezen & Schrijven en Racoon Games ontwikkelde fysieke spelkoffer – naar een digitaal variant doorontwikkelen met Hilversum als proeftuin.

Digitale variant van de escape koffer

Je verwacht het niet meteen maar het aantal laaggeletterden in Hilversum is hoog; 14 % van de hele bevolking, terwijl het gemiddelde 12% is. Als je kijkt naar de hele Gooi en Vechtstreek is Hilversum helemaal koploper want daarvoor is het gemiddelde 7%. Alle reden om binnen de gemeente Hilversum veel aandacht te besteden aan het terugdringen van dit hoge percentage.
LAB Mediaplein wil kijken of met de inzet van (nieuwe) mediatechnieken er innovatieve tools kunnen worden ontwikkeld en heeft daarom dit voor jaar (2022) aan studenten van de HKU gevraagd na te denken over een nieuwe digitale variant van de escape-koffer.

Laaggeletterdheid ervaren via de escape koffer

Om mensen te bereiken en ze de juiste handreikingen te geven, moet er eerst begrip en kennis zijn over wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Voor iemand doe daar geen moeite mee heeft is het maar lastig om daar een voorstelling van te maken. Door het zelf te ervaren hoe frustrerend en ingewikkeld is om de informatie die je wel nodig hebt maar die je niet begrijpt, wordt duidelijk waar mensen die laaggeletterd zijn dagelijks tegen aan lopen. Meteen wordt helder dat als je deze groep wil bereiken dat eenvoudige, eenduidige en duidelijke communicatie van cruciaal belang is.

Door van deze fysieke koffer een aantrekkelijke digitale variant te maken, wordt de beleving nog groter en is deze ‘escapebox’ makkelijker en vaker in te zetten.

Bibliotheek Hilversum

Bij de bibliotheek staat de aanpak van laaggeletterheid hoog in het vaandel. Dit gebeurt deels in samenwerking met het Digitaalhuis Gooise Bibliotheken. Zo zijn er spreekuren, cursussen in de bibliotheek gericht op gebruik online (Klik en tik en digisterker), maar er zijn bijvoorbeeld ook meeleesgroepen en taalcursussen. Ook is er speciale aandacht voor vluchtelingen die op het gebied van taal worden begeleid door vrijwilligers. Dit geldt ook voor de recent aangekomen Oekraïense vluchtelingen. Hier zien ze in de praktijk hoe belangrijk het is dat er meer kennis en begrip komt over de wereld van de laaggeletterden.