Succesvolle Pilot Nieuws Lokaal Hilversum

Middelbare scholieren van het Roland Holland College volgde in het LAB Mediaplein een stoomcursus lokale journalistiek en maakten een eigen jongerenjournaal dat is uitgezonden op bij de lokale zender NH Gooi. Het was een eerste, succesvolle, pilot van Beeld en Geluid en NH Media om jongeren meer te betrekken bij lokale media en door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan meteen ook mediawijzer te maken. De eerste uitzending werd op 11 februari 2022 gepresenteerd in Beeld en Geluid aan burgemeester Pieter Broertjes.

De rol van de journalist

Onder professionele begeleiding gingen de scholieren zelf als nieuwsredactie aan de slag. Ze kozen onderwerpen die hun bezighouden in hun eigen stad. Ze leerden interviewen en opnames maken maar vooral vaardigheden hoe je journalistieke keuzes maakt en beoordeeld. Ook kregen ze inzicht in hun eigen rol als gebruiker en deler van nieuws. Ze leerden wat de rol van de journalist is en het verschil is tussen een willekeurige social mediapost en een bericht waaraan een journalist of journalisten aan hebben gewerkt. De kijker van het journaal krijgt een mooi inkijkje in wat er leeft bij de jongeren in Hilversum.

LAB Mediaplein

Twaalf weken lang kwamen een klas scholieren naar het LAB Mediaplein. Naast begeleiding van journalisten van NH Media en museumdocenten van Beeld en Geluid op school, kregen de scholieren tijdens het project hulp van studenten aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Zij begeleidden de leerlingen bij het maken van de journalistieke producties en fungeerden als eindredacteur. De vormgeving van de nieuwsitems en het journaal is gemaakt door de studenten van MOOS Productiehuis van mbo-college in Hilversum wat gevestigd is in het LAB Mediaplein.

Na de positieve reacties op deze pilot onderzoeken Beeld en Geluid en NH Media hoe het project op grotere schaal kan worden uitgerold. Zie hier de uitzending over de presentatie van het project terug

in samenwerking met
Beeld en Geluid en NH Media