Op dinsdag 27 juni presenteerden studenten van het Mediacollege Amsterdam drie indrukwekkende Immersive Design installaties bij LAB Mediaplein. De opdracht was om van archiefmateriaal, uit de collectie van Beeld & Geluid,, een nieuwe immersieve beleving te maken (een meeslepende ervaring). Bezoekers konden zich ter plekke laten onderdompelen in de verhalen en beelden.
Begrip voor autisme
Een opvallende installatie was die van Maxi Dekkers, tweedejaarsstudent Mediacollege Amsterdam. Zij heeft autisme en met behulp van Immersive Design wilde ze mensen laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. “Als ik ergens kom met te veel prikkels dan raak ik overweldigd en wil ik daar zo snel mogelijk weg. Mensen vinden wel eens dat ik overdrijf of aanstel. Ik wilde met mijn installatie begrip creëren voor de uitdagingen waar mensen met autisme dagelijks mee te maken hebben, en hoop een blijvende indruk achter te laten.” Tijdens de ervaring kom je in een ruimte terecht waar je je eerst kalm voelt en rustig rondloopt. Maar naarmate de tijd verstrijkt, krijg je steeds meer prikkels te verwerken (of: word je blootgesteld aan steeds meer prikkels). Op het einde wil je bijna wegrennen.
Klaar voor de toekomst met Immersive Design
Het keuzevak Immersive Design is ontwikkeld door een team van drie docenten aan het Mediacollege Amsterdam. Volgens Martijn, een van de docenten, gaat de toekomst steeds meer richting immersiviteit: “Het is belangrijk om niet langer te denken in de media vanuit verschillende vakgebieden. In plaats daarvan vinden er steeds meer samenwerkingen en crossovers plaats, waarbij de immersieve beleving steeds belangrijker wordt. Het is van groot belang dat studenten worden opgeleid om zich aan te passen aan deze veranderende realiteit. Dan ben je klaar voor de toekomst”, benadrukt hij.
De presentatie van de immersive designinstallaties was een succes en trok veel bezoekers. Het Mediacollege Amsterdam kijkt nu al uit naar de volgende generatie studenten die in het nieuwe schooljaar 2023-2024 weer aan de slag gaat met immersive design.
LAB Mediaplein
Bij LAB Mediaplein draait alles om media creëren en ervaren. Het pand aan de Gooische Brink is dan ook de uitgelezen plek voor studenten om aan Immersive Design te werken. De afgelopen weken stelde Lab Mediaplein een deel van een leegstaand winkelpand aan de studenten beschikbaar en bracht de installaties onder de aandacht van het publiek.