Mediaplein Mobiel zet het verhaal van Hilversummers in de spotlights

Hilversum viert dit jaar haar 600-jarig bestaan en dat viert Stichting Mediaplein met het project ‘Mediaplein Mobiel’. Van mei tot en met december 2024 reist een mobiel ‘mini-media-museum’ door de wijken om de verhalen van Hilversummers in de schijnwerpers te zetten. Woensdagmiddag 22 mei opent de Hilversumse wethouder Arno Scheepers (economie, media & cultuur) de Mediaplein Mobiel. Hij doet dit samen met de kinderen van Versa Kinderwerk uit de Bloemenbuurt.

Inwoners én bezoekers worden uitgenodigd om hun perspectief op de stad te tonen door dat in een kijkdoos te verbeelden. Hoe zien zij de toekomst van de stad? Welke herinneringen koesteren ze aan Hilversum? Wat is hun favoriete plek in Hilversum? De gemaakte kijkdozen worden ‘ingescand’ en vervolgens getoond in een levensgrote versie van de kijkdoos. De Mediaplein Mobiel is als het ware een XXL-versie van de kijkdoos: een ‘mini-media-museum’ vol grote digitale schermen en media-technologieën.

Programmaregisseur René van Engelenburg: “Een kijkdoos is eigenlijk een soort TV-studio zoals er velen zijn in Hilversum. Alleen in déze studio bepaal jíj welk verhaal er uitgezonden wordt.” Deelnemers kunnen in hun kijkdoos knippen, plakken, tekenen, schilderen, maar ook bewegende beelden toevoegen. Zelfs een persoonlijk verhaal kan worden ingesproken waarmee iedereen zijn eigen museum voorziet van commentaar.

Feestjaar in de wijken

Met Mediaplein Mobiel komt het Hilversum-600 feest naar de wijken op een manier die past bij een Mediastad: Samen verhalen vertellen en maken. ‘Mobiel Mediaplein: De verhalen van 600 jaar Hilversum’ is een project van Stichting Mediaplein in samenwerking met het Hilversumse mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA dat sinds juli 2023 is aangesteld als programmaregisseur van Stichting Mediaplein.