Bewonder immersive design in Lab Mediaplein   

Dinsdag 25 juni (13:30 tot 16:00) presenteren studenten van het Mediacollege Amsterdam hun immersive designinstallaties in Lab Mediaplein. De studenten hebben van archiefmateriaal, uit de collectie van Beeld & Geluid, een nieuwe immersieve beleving gemaakt (een meeslepende ervaring). De installaties hebben verschillende thema’s zoals de toekomst, onderzoek en reizen.  Iedereen is welkom om te komen kijken.  
 
Immersive design is een interactieve en zintuigelijke ervaring. Met als doel: de gebruiker volledig laten opgaan in de beleving. Game Artist-studente Marissa vertelt over haar installatie die de relatie tussen tijd en toekomst verkent: “Tijd gaat snel en de toekomst roept veel vragen op. We besloten ons te focussen op evolutie omdat dit een doorlopend proces is dat zowel fascinerend als relevant is.” Haar team heeft een installatie ontwikkeld die de evolutie van de oerknal tot het heden illustreert, waarbij zowel de positieve als de negatieve aspecten van de menselijke ontwikkeling worden belicht. 

Een Reis Door de Tijd 

De installatie bestaat uit verschillende kamers, elk representatief voor een specifieke periode in de tijd. Bezoekers beginnen hun reis in een ruimte die lijkt op een holbewonershut, waar ze op knoppen kunnen drukken om lichtinstallaties te activeren die belangrijke momenten uit de geschiedenis belichten. “Elke kamer biedt een interactieve ervaring,” legt Marissa uit. “Bezoekers kunnen keuzes maken die verschillende uitkomsten tonen, waardoor ze gaan nadenken over hun eigen invloed op de wereld.”  

Ruimtelijke Vormgeving studente Rouza werkte samen met Marissa aan de installatie. Ze vult aan: “We waren geïnspireerd door een oude video van een tram die door de stad reed, en wilden bezoekers op een soortgelijke manier door een verhaal leiden. Het idee is om mensen bewuster te maken van hun invloed op de aarde en te laten zien welke effecten zowel de positieve als negatieve acties hebben gehad.” Aan het einde van de installatie worden bezoekers aangemoedigd om in een spiegel te kijken en na te denken over hun bijdrage aan de wereld.  

Samenwerking en Leren

Het keuzevak Immersive Design is ontwikkeld door een team van drie docenten aan het Mediacollege Amsterdam. Elk team bestaat uit vier studenten, waaronder software development en ruimtelijke vormgeving. “Het samenwerken met studenten van andere disciplines was een geweldige ervaring,” vertelt Marissa. “Ons team was zeer gemotiveerd en hardwerkend, wat het project tot een succes heeft gemaakt.”  

Beide studenten vertellen hoe waardevol het was om van elkaar te leren en elkaars vaardigheden aan te vullen. “Studenten van software development konden bijvoorbeeld sensoren in de kamers plaatsen die op licht of beweging reageerden, wat onze installatie nog interactiever maakte,” legt Rouza uit.  

Lab Mediaplein

Bij LAB Mediaplein draait alles om media creëren en ervaren. Dat doet LAB Mediaplein door middel van inspirerende samenwerkingen met verschillende partners. Mediacollege Amsterdam is een van die partners die een vaste plek krijgen binnen dat Mediaplein in de nieuwe Bibliotheek van Hilversum. Vooruitlopend op die nieuwe plek werken de studenten in de module Immersive Design nu al vanuit het pand aan de Gooische Brink. 

Iedereen is welkom op 25 juni van 13:30 tot 16:00 om langs te komen in Lab Mediaplein om de installaties te beleven.