Museum Hilversum: Icons – William Rutten

Door labmediaplein

Topfotograaf William Rutten heeft in 35 jaar beroemdheden van over de hele wereld voor zijn lens gehad en daarom viert Museum Hilversum de zomer met ICONS: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk. 150 foto’s van iconen uit binnen- en buitenland, van Henny Vrienten tot Waylon en van Al Pacino tot Lady Gaga. Veel werken zijn niet eerder te zien geweest.

‘Mijn moeder zei altijd: doe de dingen waar je gelukkig van wordt’, vertelt Rutten. ‘Mede door haar support ben ik niet in de voetsporen van mijn vader getreden als cameraman, maar ben ik gaan fotograferen. Nu, 35 jaar later, ben ik haar hier nog dankbaar voor en volg ik haar advies nog steeds. ICONS is daarom ook een ode aan haar.’

Museum Hilversum
Na de succesvolle tentoonstelling Face It, een expositie met indringende portretten van bijzondere mediamannen, kijkt Museum Hilversum nu met Rutten terug naar de iconen die hij voor zijn lens heeft gehad. ‘Hij heeft een ongekend fotografisch oeuvre opgebouwd’, aldus Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum. ‘De tentoonstelling is meer dan een indrukwekkend overzicht van zijn werk. Het is een beleving die uitnodigt om samen te bekijken en te delen op social media.’

Carrière
Zijn carrière begon al op heel jonge leeftijd met het fotograferen van Het Goede Doel, dat resulteerde in het maken van een platenhoes. Hij ging aan de slag voor de Hitkrant en was zodoende veel bij Countdown te vinden. In de jaren negentig was Rutten huisfotograaf van 2 Unlimited en reisde met hen de wereld rond. Inmiddels is hij één van Nederlands bekendste fotografen, werkt veel in opdracht en is daarnaast jurylid bij het Perfecte Plaatje en commentator bij SBS6 Shownieuws.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is in nauw overleg met de fotograaf gemaakt. In een audiotour vertelt hij verhalen bij de werken en in een speciaal voor de expo gemaakte film neemt hij bezoekers mee naar zijn eigen fotostudio waar hij veel sterren heeft gefotografeerd. Ook bij de tentoonstelling is een kleine studio gemaakt waar Rutten – als hij in Museum Hilversum aanwezig is – steeds enkele bezoekers vastlegt. De gelukkigen kunnen het portret later mee naar huis nemen. De tentoonstelling is zondag 26 juni voor het eerst te zien en loopt tot en met zondag 18 september.

Foto @ Mason James Rutten

zondag 26 jun
zondag 18 sep
11:00 - 17:00
€8.50

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum