Terug in de tijd met Ad Bouman en iconische radiosterren tijdens Retro Radio Live

Radiopionier Ad Bouman doet de Nederlandse radiogeschiedenis herleven tijdens Retro Radio Live. Van 2 tot en met 6 oktober verwelkomt hij diverse Nederlandse radiosterren in de Retro Radio Studio, de originele radiostudio waar van 1975 tot 1986 alle Hilversum 3-radioprogramma’s werden geproduceerd. Wie wil genieten van pure nostalgie kan live meeluisteren of langskomen bij LAB Mediaplein in de Gooische Brink om de radiosterren in actie te zien.

Ad Bouman

Ad Bouman begon zijn radiocarrière in 1965 als programmatechnicus bij Radio Veronica, de legendarische zeezender die van 1960 tot 1974 programma’s uitzond. In 1967 begon hij zijn eigen top 10, de Adje Bouman Top Tien oftewel de ABTT. In 1990 richtte Ad, samen met oud-collega Juul Geleick, Stichting Norderney op. Deze stichting draagt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de rijke radiogeschiedenis van Radio Veronica. Ad legt uit: “In de jaren 60 en 70 draaide zeezender Veronica een schat aan muziek voor de jeugd. Nederland werd een van de meest invloedrijke landen op dit gebied, vooral voor Amerika en Engeland. Veronica werd zo bepalend dat sommige nummers hier eerst werden gelanceerd om te zien welk succes ze zouden behalen, voordat ze elders in Europa werden uitgebracht. Radio Veronica plaatste Nederland op de kaart en inspireerde de jeugd om muziek te maken, wat leidde tot wereldwijde successen zoals die van Shocking Blue, Golden Earring en vele andere artiesten. Dankzij deze rijke muzikale geschiedenis van Nederland vind ik het van groot belang om dit erfgoed levend te houden.”

Ontstaan van Retro Radio Live

In 2020 schonk Stichting Norderney deze bijzondere collectie aan Beeld & Geluid. “Binnen onze stichting hebben we Niels Zack die ook vrijwilliger is bij Beeld & Geluid. Hij zet zich in voor het herstel van oude apparatuur. Zo heeft hij ook de Hilversum 3 mengtafel uit het archief van Beeld & Geluid weten te restaureren. Toen ontstond het idee: waarom zouden we daar niet iets mee doen? Aan deze tafel hebben vele grootheden in de radiowereld gewerkt. Het leek ons fantastisch om deze mensen opnieuw uit te nodigen en hen een nostalgisch programma te laten maken, zoals vroeger, met al die vertrouwde vinylplaatjes. En zo ontstond Retro Radio Live, enkele jaren geleden”, vertelt Ad enthousiast.

De technologie van toen

Retro Radio Live is niet alleen een nostalgische reis, maar ook een kans om te begrijpen hoe radio in die tijd werd gemaakt. “Tegenwoordig is alles veel makkelijker. Je drukt op een knop en hebt toegang tot de hele wereld aan muziek. Vroeger werkten we met ingewikkelde apparatuur. Alles moest nauwkeurig worden afgestemd, omdat we analoge technologie gebruikten. Je kon niet zoals nu alles van tevoren klaarleggen in de computer. Ik hoop dat mensen dat tijdens retro radio live inzien en denken: `Goh het zit toch iets ingewikkelder in elkaar dan ik dacht. Toch wel knap wat ze doen’. Ik wil dat ze ervaren dat dat echt de basis van de radio is geweest en we daar trots op moeten zijn.”

Retro Radio Live voor jong en oud

Ad geniet er enorm van dat ook jongere generaties zich tot Retro Radio Live aangetrokken voelen en genieten van nostalgische popmuziek. “Ik was laatst met een vriend een hapje eten. We raakten in gesprek met twee jongeren van rond de 18 jaar. Ik vind het altijd leuk om aan mensen te vragen wat hun lievelingsnummer is. Zegt de één The Beatles’ met Twist and Shout, en de ander Fleetwood Mac met Rhiannon. Ik viel zowat van mijn stoel af. Dit toont opnieuw aan hoe belangrijk het is om dit evenement voort te zetten, want ook jongeren luisteren graag naar deze muziek.”

Muziek houdt je jong

Bezoekers kunnen tijdens de Retro Radio Live pure nostalgie verwachten. Je kunt van 12:00 tot 18:00 live meeluisteren via 192Radio en elke dag van 16:00 tot 18:00 uur ook op Vintage Veronica. “Maar het is echt leuker om langs te komen bij LAB Mediaplein om te zien hoe die jongens van toen toch nog steeds bedreven zijn in het radio maken. En sommigen zijn niet eens zo oud geworden, maar ja, muziek houdt je jong hé”, sluit Ad lachend af.