Voor het Mediaplein Mobiel-project begeleidt Nika (26) zowel kinderen als ouderen bij het maken van hun eigen mini-media-museum in een kijkdoos, waarin ze hun verhalen over Hilversum vastleggen. Nika vertelt over haar ervaringen en wat dit project zo bijzonder maakt.
Nika werkt in de muzieksector en geeft geluids- en muzieklessen. Daarnaast is ze actief in de kunsteducatie. Via haar werk bij de organisatie Kunst Centraal leerde ze DROPSTUFF MEDIA kennen, de programmaregisseur van dit project. “Toen ze workshopleiders zochten voor Mediaplein Mobiel, leek het me een mooie kans om iets creatiefs te doen dat buiten mijn normale werk valt.”
Verschillende wijken van Hilversum
Nika vindt het erg leuk om in zoveel verschillende wijken van Hilversum te komen en steeds met nieuwe groepen te werken. “We hebben workshops gegeven op scholen, maar ook in een bejaardentehuis. Dat was spannend, want ik had nog nooit met ouderen gewerkt. Jongere kinderen duiken meteen in het knutselen zonder er te veel bij na te denken. Oudere kinderen zijn soms wat terughoudend en willen dat alles perfect is, net als op social media. Maar als ze eenmaal bezig zijn, gaan ze helemaal op in hun werk. Bij ouderen is het een uitdaging om ze überhaupt aan de slag te krijgen. Uiteindelijk deden er ongeveer tien van de twintig mee en kwamen er prachtige, diepgaande verhalen naar boven.”
Favoriete plek in Hilversum
De grootste uitdaging is om kinderen echt te laten nadenken over hun stad. Volgens Nika blijven oudere kinderen vaak hangen bij voor de hand liggende plekken zoals de McDonald’s als je vraagt naar hun favoriete plek. “Dan probeer ik door te vragen: Waarom juist die plek? Zit er een verhaal achter? Vaak ontdekken ze dan iets wat ze eerst niet hadden bedacht. Je ziet soms echt een klikmoment wanneer ze beseffen waarom een bepaalde plek hun favoriet is.”
Er zijn ook verhalen die Nika zijn bijgebleven. “Er was een oudere vrouw die vertelde hoe ze vroeger stiekem met jongens ging zwemmen. Ze werd betrapt door haar moeder en mocht als straf alleen nog in het pierenbadje zwemmen”, vertelt Nika lachend. “Ook was er een jongen die het Chinese restaurant van zijn vader nabouwde. Prachtig om te zien hoe hij met een beetje begeleiding diepte kon aanbrengen in zijn kijkdoos, zowel letterlijk als figuurlijk.”
Het Mediaplein Mobiel project biedt niet alleen een kans om creatief bezig te zijn, maar versterkt ook de band van de inwoners met de stad. Terwijl ze hun kijkdozen bouwen en hun verhalen delen, leren ze niet alleen meer over hun omgeving, maar ook over zichzelf. “Ik kijk uit naar de volgende reeks workshops na de zomerstop”, sluit Nika af.
Feestjaar in de wijken
Met Mediaplein Mobiel komt het Hilversum-600 feest naar de wijken op een manier die past bij een mediastad: Samen verhalen vertellen en maken. ‘Mobiel Mediaplein: De verhalen van 600 jaar Hilversum’ is een project van Stichting Mediaplein in samenwerking met het Hilversumse mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA dat sinds juli 2023 is aangesteld als programmaregisseur van Stichting Mediaplein.