Mediaplein Mobiel

Mediaplein Mobiel is een reizend mini-media-museum dat het verhaal van Hilversummers in de spotlights zet ter ere van het 600-jarig bestaan van Hilversum. Van april tot en met december 2024 toeren we met een mobiel ‘mediapaviljoen’ door de Hilversumse wijken.

We stoppen bij basisscholen, buurthuizen en verzorgingscentra waar deelnemers hun perspectief op de stad mogen tonen door dat in een kijkdoos te verbeelden. Hoe zien zij de toekomst van de stad? Welke herinneringen koesteren ze aan Hilversum? Wat is hun favoriete plek in Hilversum? Dit kan met knippen en plakken, maar ook met behulp van digitale middelen en door gebruik te maken van foto’s en video’s uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. En door middel van eigen foto’s en tekeningen van de deelnemers zelf. Bovendien kan elke deelnemer ook een toelichting in audio inspreken, andere geluiden en een portretfoto toevoegen. 

Levensgrote ‘mini-media-museum-mobiel’

De Mediaplein Mobiel is een XXL-versie van de kijkdoos: een ‘mini-media-museum’ vol grote digitale schermen en media-technologieën. Deelnemers kunnen hun gemaakte kijkdozen scannen, waarna deze levensgroot in de Mediaplein Mobiel te zien is, inclusief audio-toelichtingen en andere geluiden. Kijk in onze agenda om erachter te komen wanneer de Mediaplein Mobiel in jouw wijk staat.

Feestjaar in de wijken

Met Mediaplein Mobiel komt het Hilversum 600 feest naar de wijken op een manier die past bij een Mediastad: Samen verhalen vertellen en maken. ‘Mediaplein Mobiel: De verhalen van 600 jaar Hilversum’ is een project van Stichting Mediaplein in samenwerking met het Hilversumse mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA dat sinds juli 2023 is aangesteld als programmaregisseur van Stichting Mediaplein. 

LAB Mediaplein is een initiatief van Bibliotheek Hilversum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Museum Hilversum. Op dit moment werkt LAB Mediaplein al samen met de Gemeente Hilversum, MBO College Hilversum, NH Media en NH Gooi, Hogeschool Utrecht, Dutch Media Week, ID Bedrijfsmakelaars en E.CP. Met veel andere organisaties worden gesprekken gevoerd over samenwerking.