Samenwerkingen

Binnen LAB Mediaplein staat het creëren en beleven van media centraal. Een onderdeel van ons LAB is de streekredactie NH Gooi. Deze streekredactie vormt een unieke samenwerking tussen lokale omroepen NH Gooi, Gooi TV en regionale omroep NH Media.

Om jong talent een kans te geven biedt het LAB ook onderdak aan MOOS Productiehuis. MOOS is een nieuw, jong, dynamisch productiehuis waar media-studenten van het ROC van Amsterdam onder professionele begeleiding produceren en uitvoeren. Vanuit het LAB werken ze aan diverse opdrachten.

We stellen ook werkplekken beschikbaar voor studenten van het Mediacollege Amsterdam die zich bezighouden met Immersive Design. In een immersieve vertelling word je als deelnemer ondergedompeld in een zintuiglijke en interactieve ervaring, waarbij je actief deel uitmaakt van de belevenis. Dit doen de studenten door een van de oude verhalen uit het archief van Beeld & Geluid te selecteren en vervolgens op een nieuwe interactieve en immersieve manier te vertellen.

Met al deze initiatieven transformeert LAB Mediaplein letterlijk tot een medialab, waar experimenten en onderzoek met nieuwe mediatechnologie zichtbaar wordt gemaakt voor een breed publiek.

Metaverse Werkplaats

Daarnaast is er de Metaverse Werkplaats, met als hoofdlocatie het Media Park. Dit is dé plek voor technisch-creatieve makers die, in samenwerking met de industrie, toepassingsgericht innoveren voor Web 3.0 en de metaverse. De Metaverse Werkplaats leidt jong talent op voor de media- en game-industrie van de toekomst.

Het is een samenwerkingsverband van 6 MBO’s in Nederland op het gebied van media, gecoördineerd vanuit het Mediacollege Amsterdam. Met de uitkomsten van het project in schooljaar 23/24 willen we onderzoeken of we dit publieke medialab duurzaam kunnen huisvesten op het Mediaplein.

Zo wordt het mogelijk om de nieuwste mediatechnieken te tonen aan een groot publiek en verbindt het Media Park en de Kerkbrink op deze manier met elkaar. Mediaplein vervult hierin een cruciale rol als de potentiële duurzame thuisbasis voor de Metaverse Werkplaats en de showcase van innovatieve mediatechnologieën.

LAB Mediaplein is een initiatief van Bibliotheek Hilversum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Museum Hilversum. Op dit moment werkt LAB Mediaplein al samen met de Gemeente Hilversum, MBO College Hilversum, NH Media en NH Gooi, Hogeschool Utrecht, Dutch Media Week, ID Bedrijfsmakelaars en E.CP. Met veel andere organisaties worden gesprekken gevoerd over samenwerking.